Egy olvasói kérdés alapján a kutyákkal okozott károk biztosítását járom körbe, mi történik akkor, ha valakit megharap egy kutya, mi van akkor, ha a szomszéd csirkéit megeszi. Becslések alapján hazánkban 2-2,5 millió kutya él, a kutyatartó háztartások száma 50%, így egy sokakat érintő kérdés az ebtartói felelősség. Az ebek által okozott kárért az eb tartója a felelős, tehát neki kell megfizetnie az okozott kárt, ez a jogszabályokból levezethető. Ez azt jelenti ez előző példáknál maradva, hogy a csirke árát kell megtéríteni, amennyiben ezeket elpusztítja a kutya. Volt olyan esetem, amikor nagytestű vadászkutyák több birkát leöltek.

Forrás: David Taffet unplash.com

Azonban, ha valakit megharap egy kutya, akkor az okozott kár sokkal többe is kerülhet az ebtartónak. Miért is?

A kutyák éles foga könnyen megsérthet ideget, eret (karon, lábon), amitől kialakulhat részleges vagy akár teljes munkaképtelenség is, ami után a kieső jövedelmet az ebtartónak kell megfizetnie. Elég arra gondolni, hogy valakinek az egyik végtagja lebénul. Továbbá, ha valakinek az arcát harapja meg, akkor a plasztikai helyreállítás költségét is fizetni kell, valamint nagyon komoly sérelemdíjat kell fizetni (pl. Egy kisgyermek a fél szemére megvakul egész életére, vagy az arcán olyan nyomot hagy, ami örökre megmarad). Itt már nem néhány százezer, hanem több millió forintos tételekről beszélünk; a bírósági gyakorlat alapján, ha valakinek az életminősége jelentősen romlik, akkor nagy összegű kártérítést ítél meg a bíróság.

Olvasói kérdésként felmerült, hogy mi van akkor, ha a kutya a kerítésen át kidugja a fejét és úgy harapja meg a járókelőt/postást. Amennyiben a kerítésnek az utca felőli oldalán megharap valakit a kutya, akkor az ebtartó felel, mivel nem biztosította mások biztonságát. A kutyát úgy kell tartani, hogy az ne tudja a fejét kidugni.

Sok ebtartó azt mondja, hogy az ő kutyája senkit sem támad meg, ezért minek a biztosítás, azonban elég csak arra gondolni, hogy ha sétáltatás közben kiszalad a kutya az útra vagy kiszökik a nyitott kapun, és egy vezető félrerántja a kormányt és az autó összetörik, akkor is a kutya tartója fogja fizetni az okozott kárt. Egyébként futás közben is sok olyan emberrel találkoztam, aki a kutyát póráz nélkül sétáltatja, és amikor a kutya felém rohan ugatva, a gazdája mondja, hogy a kutya nem bánt. Valóban, lehet, hogy nem bánt, de ha valaki fél a kutyáktól, fut a kutya elől, vagy egyszerűen csak a kutyára figyel az út helyett, és elesik és eltörik a lába, ezt is az ebtartónak kell megtérítenie.

A legtöbb lakásbiztosítás mellé lehet ebtartói felelősségbiztosítást vásárolni pár ezer forintért, azonban itt a nagyobb összegűt javaslom megkötni (2.000.000 Ft-nál magasabb összegűt), mert így lehet megfelelő anyagi védelmet biztosítani magunknak.