Biztosítónál dolgozom, és abból élek, ha az emberek biztosítást vesznek, azonban úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor sokaknál csökken vagy kiesik a jövedelem, érdemes lehet átgondolni, hogy mely biztosításokon lehet spórolni, és melyek azok, amiken nem szabad.

Fotó: Pixabay

A bankkártyához kötött utasbiztosításon évi pár ezer forintot meg lehet spórolni, a mostani helyzetben senki nem utazik. Ehhez hasonló, ha van éves utasbiztosítás, valószínűleg arra sem lesz szükség.

A következő biztosítás, amin több tízezer forintot lehet spórolni, az a jogvédelem biztosítás. Bár jó, ha van, enélkül azért lehet élni, érdemes lehet spórolni ezen. 

Ha van befektetéshez kötött életbiztosítás, akkor itt megfontolandó szüneteltetni a befizetést, és majd akkor megtakarítani, ha lesz újra jövedelem. Ha nagy baj van és szükség van pénzre, akkor az életbiztosítás visszaváltható, de ezen nagyon sokat lehet bukni, azonban van, amikor nincs az embernek más választása. 

A nyugdíjbiztosítás is hasonló termék, érdemes lehet szüneteltetni addig, amíg lesz újra jövedelem. 

Balesetbiztosításnál is érdemes elgondolkodni, hogy erre a mostani helyzetben szükség van-e, ha valaki sokat barkácsol otthon, akkor igen.

Az egészségbiztosítás nagyon szuper extra szolgáltatásokat nyújthat, de ez egyáltalán nem létszükséglet, ha nincs jövedelem, ki lehet várni a sort az állami intézményekben is.

A gépjármű felelősségbiztosítást kötelező megkötni, ezen csak egy olyan másik biztosítóhoz történő átkötéssel lehet megtakarítást elérni, amelyik olcsóbb díjat kínál. Itt még arra kell figyelni, hogy ma már a kötelező mellé mindenféle extra biztosítást kínálnak, erre most nem érdemes költeni. 

A Casco biztosításon nem spórolnék, ha van hitel, akkor a szerződés előírja, hogy legyen, ha nincs, akkor is érdemes ezt megtartani, mert egy átlagos családban az autó nagy értéket képvisel. Természetesen itt is érdemes megnézni, hogy van-e jobb ajánlat a piacon, és ha igen, akkor átkötni egy másik biztosítóhoz.

A lakásbiztosítást nem szabad felmondani, azon ne spórolj! Ahhoz képest, hogy mekkora értéket képvisel az ingatlan, a biztosítás díja elenyésző, viszont ha baj van, akkor enélkül akár teljes csődbe kerülhet az ember. Itt is érdemes megnézni, hogy milyen a biztosítási csomag, a biztosítók általában 3 különböző szolgáltatási szintet kínálnak, természetesen különböző díjon. Itt a középső csomag az esetek nagy részében elegendő lehet, tehát érdemes ezt is megnézni és csomagot váltani, ha szükséges.

Fontos, hogy a biztosítás csak évfordulóra mondható fel, azonban ezt már most is meg lehet tenni egy decemberi szerződésre, legalább nem felejted el. Nem jó ötlet, ha azt gondolod, hogy nem fizeted a biztosítást, mert a biztosítók a hátralévő éves díjat be fogják hajtani. Azonban megpróbálhatod, hogy közös megegyezéssel megszünteted, de ehhez a biztosító hozzájárulása is kell. 

Összegezve alaposan gondold végig, hogy mire van szükséged és mire nincs, ezek után döntsél, hogy min tudsz megtakarítani.