Napjainkban nem telik el úgy egy hét, hogy ne hallanánk terrorista cselekményekről. Ha nem háborús vagy polgárháborús zónába utazik az ember, akkor terrorcselekmény bekövetkezésének valószínűsége nagyon alacsony, azonban utána akartam járni, hogy ebben az esetben mit fizetnek a különböző biztosítók utasbiztosításai, mert akár ez is lehet egy döntési szempont, hogy melyik biztosítót választod.

Az alábbi biztosítók egyéni utasbiztosításait néztem át azon feltételek alapján, amelyek a honlapjaikon a mai napon (2018. 01. 17.) elérhetőek: Aegon, Allianz, Colonnade, EUB, Groupama, K&H, UNIQA, Posta Biztosító, Vienna Life.

Vannak biztosítók, amelyek a szolgáltatásukat 1.000.000 illetve 5.000.000 Ft-ban korlátozzák. Ezt én problémásnak érzem, mert terrorcselekmény esetén – elég egy robbantásra gondolni – súlyos sérüléseket lehet elszenvedni, amikor műtétre és kórházi tartózkodásra lehet szükség. Külföldön (tőlünk nyugatra) egy közepes műtét is akár 10-20 millió Ft-ba, és a kórházi tartózkodás is napi 200-300 ezer Ft-ba kerül. Ebből látható, hogy az 1 millió vagy 5 millió Ft-ot ez az összeg sokszorosan meghaladhatja. Ilyenkor mi lesz? A biztosító azt mondja, hogy eddig fizettük, innentől kezdve fizesd te? Még magadhoz sem tértél és a biztosítás már nem fedez semmit.

Vannak biztosítók, amelyek terrorcselekmény esetében az összes biztosított esetében a kifizetett összeget maximálják 20, 30 vagy 100 millió Ft-ban. Ezzel az a probléma, hogy amikor megveszed a biztosításodat, fogalmad sincs róla, hogy még abban a pillanatban hányan lehetnek ott és hányan sérülnek meg.  Ekkor könnyen előfordulhat, hogy nem jut az ellátásodra pénz. Érdekes, hogy ezen biztosítók korlátozzák a személyenként kifizethető összeget is, így többszörösen kerülhetsz rossz helyzetbe, hiszen maga a maximális térítés is alacsony, amit tovább tud csökkenteni a biztosító.

A termékeket átnézve a vizsgált szempontból 2 biztosító megoldását tartom ügyfélbarátnak, a Colonnade és Groupama nem állít külön korlátot a sürgősségi ellátás tekintetében, tehát ha életmentő műtétet kell végezni és 1 hónapig a külföldi kórházban kell maradnod, akkor sem maradsz fedezet nélkül (természetesen a megvásárolt biztosítási összeg erejéig). Továbbá korrektnek tartom a K&H megoldását is, mivel ők inkább azt mondják, hogy ilyen esetben nem térítenek egyáltalán, minthogy olyan összeget tüntessenek föl, ami semmire nem elég.

Fontos kiemelni, hogy mielőtt utazol, tájékozódjál, hogy az adott ország szerepel-e a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt országok között, mert ebben az esetben sok biztosító nem fog téríteni, mivel ez kizárás a szerződésekben.

 Íme a részletes összehasonlítás:

Aegon: A biztosító korlátozottan fizeti a sürgős orvosi ellátásokat 5.000.000 Ft-ig és némi támogatást nyújt a hazaszállításhoz (1.000.000 Ft).

Allianz: A biztosító korlátozottan fizeti a sürgős orvosi ellátásokat 5.000.000 Ft-ig, azonban az összes biztosított tekintetében maximum 100.000.000 Ft-ig és ha az összeg nem elegendő, akkor arányosan csökkentik a kifizetett összeget.

Colonnade: Kiterjed a sürgős orvosi ellátásokra a teljes biztosítási összeg erejéig, azonban nem nyújt segítséget a hazautazáshoz.

EUB: Összesen 5.000.000 Ft-ig téríti a sürgős orvosi ellátásokat és a hazaszállítást.

Groupama: Kiterjed a sürgős orvosi ellátásokra a teljes biztosítási összeg erejéig, azonban nem nyújt segítséget a hazautazáshoz

K&H: nem nyújt fedezetet a terrorcselekmény kapcsán bekövetkezett semmilyen kárra

UNIQA: Összesen 1.000.000 Ft-ig téríti a sürgős orvosi ellátásokat és a hazaszállítást, azonban az összes biztosított tekintetében maximum 20.000.000 Ft-ig, és ha az összeg nem elegendő, akkor arányosan csökkentik a kifizetett összeget.

Posta Biztosító: Összesen 1.000.000 Ft-ig téríti a sürgős orvosi ellátásokat és a hazaszállítást, azonban csoportos biztosítás esetén az egész csoportra maximum 30.000.000 Ft-ig.

Vienna Life: Összesen 1.000.000 Ft-ig téríti a sürgős orvosi ellátásokat és a hazaszállítást, azonban az összes biztosított tekintetében maximum 30.000.000 Ft-ig.