Több, mint 14 éve dolgozom a biztosítási piacon, és mostanában úgy alakult az életem, hogy több időm van gondolkodni és kreatív dolgokkal foglalkozni. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy készítek egy blogot, ahol biztosítási kérdésekről fogok írni. Egyszerűen és mindenki számára közérthetően, mert úgy látom hiányzik egy olyan felület, ahol ezzel a témával foglalkoznak.

A biztosítást sokan egy misztikus területnek gondolják, ami úgy működik, hogy a biztosító a biztosítási díjat beszedi, és amennyiben kár történik, akkor a biztosító biztosan nem fog fizetni, mert lesz egy mondat a biztosítási szerződésben, ami alapján a kifizetést megtagadhatja. Ez természetesen nem igaz: a biztosítók fizetnek károkat, de tudni kell hogy mire jó a biztosításom és hogyan kell a káromat megfelelően bejelenteni.

Az tény, hogy a biztosítók tulajdonosainak elvárása, hogy profitot termeljenek, ezzel nem lehet vitatkozni. Azzal is nehéz vitatkozni, hogy a biztosítási feltételek a legtöbb esetben úgy vannak megfogalmazva, hogy az átlagember nem, vagy nehezen érti meg, ezek után nem csoda, hogy sokak csak azt tudják, hogy melyik az olcsóbb ajánlat és azt fogadják el. Ha az ember vesz egy mobiltelefont, akkor annak tudatában van, hogy egy 30 000 Ft-os készülék nem tudja ugyanazt, mint egy 200 000 Ft-os. A biztosításnál is hasonló a helyzet, ilyenkor az a kérdés, hogy mi a célom: ha nekem elég egy olcsó biztosítás, ami csak egy részét fedezi a várható káraimnak, akkor jól döntöttem és nem ér csalódás, ha viszont az olcsó biztosítástól várom el ugyanazt, mint egy drága biztosítástól, akkor csalódni fogok. Az olcsó biztosítás nem véletlenül olcsó, a biztosító pedig profitorientált. Tehát a biztosító matematikusai ezt az árat úgy számolják, hogy nyereséget termeljen a biztosítónak. De nem feltétlenül Neked. Kicsit hasonló ez a kaszinókban játszott black jack-hez, ahol lehet a bankkal szemben fogadni, de hosszútávon biztos, hogy kevesebb pénzed lesz, mint mielőtt elkezdtél játszani. Ezért a biztosítást használd arra, amire való. Ne nyerészkedésre, hanem kockázattal szembeni védelemre, amire lássuk be, hogy mindenkinek szüksége van, hiszen a jövőt senki sem ismeri.

A blogomban írni fogok a különböző biztosításokról, problémákról, továbbá praktikus tanácsokat szeretnék adni.