Biztosításról egyszerűen és közérthetően

Hogyan kerülhető el legjobban, hogy valakinek baja essen? Miért fontos a megelőzés és körültekintés?

Néhány napja a MOL Nagytétényi úti benzinkútjánál tankoltam és le akartam mosni az autó szélvédőjét. A MOL által kihelyezett ablakmosási kellékek a képen látható helyre voltak kihelyezve. Ahhoz, hogy kivegyem az ablakmosót, le kell hajolni, azonban, mint a képen is látható, pont fölötte van a tűzoltó készülék.

Sikerült is rendesen bevernem felállás közben a fejem a tűzoltó készülékbe! Miután már nem láttam csillagokat és leellenőriztem, hogy nem vérzik a fejem, bementem a pénztárhoz és fizettem. Jeleztem, hogy a tűzoltó készülék elhelyezése balesetveszélyes, mert majdnem most tört be a fejem. A pénztáros rögtön azt válaszolta, hogy az egyik vevő tette oda, ők mindig máshova teszik. Persze jól esett volna egy „elnézést kérünk”, vagy „remélem nem esett baja”, de ez most elmaradt. Kifelé menet azért megnéztem a másik kútoszlopot, és ott is hasonlóan volt kirakva az ablakmosó eszköz.

Mondhattam volna az eladónak, hogy ha esetleg úgy beverem a fejem, hogy megszédülök és elesek, akkor jogilag felelősek lettek volna, de az adott helyzetben ennek nem lett volna értelme. Ebben az esetben nem a benzinkutas a felelős, hanem a MOL, mivel a MOL ellenőrzi a benzinkutakat, és az ő felelőssége, hogy ne legyen semmilyen szempontból balesetveszélyes egy benzinkút.

Nagyon sokszor láttam olyan cégeket, amelyek akkor kezdtek el foglalkozni a megelőzéssel, miután valaki komolyan megsérült, azonban akkor már általában késő.

Miután nem szeretném, hogy mások is így járjanak és netalántán nagyobb bajuk essen, ezt a bejegyzést elküldöm a cégnek, és majd megnézem, hogy történt-e változás.

9 Comments

 1. Potus

  Miért is lenne a Mol felelőssège??

  • Hergert Ottó

   A MOL által üzemeltetett benzinkúton tankoltam, az ő szolgáltatásukat vettem igénybe miközben ez történt. Mint az ingatlan tulajdonosa/üzemeltetője felel az ingatlanán bekövetkezett károkért, hasonlóan ahhoz, mint amikor a bolti részen a frissen felmosott padlón elcsúszik valaki.

 2. Carne

  Màr elnèzést de nem ön volt figyelmetlen??? A pi…ba hallatlan milyen emberek vannak köszönöm hogy az èn fejemre is szivessen figyelne de azt èn megoldom majd.
  Elindulok vàsàrolni bemegyek a bezàrt ajton mert az a kijàraton akartam bemenni és felelősègre vonok mindenkit hogy hol a bejàrat.

  • Hergert Ottó

   Kedves Carne!
   Teljesen igaza, én voltam a figyelmetlen. Azonban az épület tervezőjének/üzemeltetőjének úgy kell megtervezni/üzemeltetni az épületet, hogy az ne legyen balesetveszélyes és az olyan figyelmetlen emberekkel mint én se történjen baleset. Ha az Ön példáját továbbgondolom, akkor is én vagyok figyelmetlen:
   – ha a jeges járdán elesek, mert nincs letakarítva, miért nem egyensúlyoztam jobban;
   – ha a frissen felmosott padlón elcsúszom az áruházban, miért nem figyeltem, hogy vizes a padló;
   – elütnek a gyalogátkelő helyen, miért nem figyeltem, hogy jön egy autó.
   Üdvözlettel,

 3. Dènes

  Hmmm. Kedves Otto!
  Biztos elkerülte a figyelmedet a bejàratnàl kihelyezett infomatrica, melyen egyèrtelmüen ki van írva: “Felvètel kèszítèse nem engedèlyezett” felirat, piktogrammal kiegèszítve.
  Biztos vagyok benne, hogy a tervezô ùgy tervezte a területet, hogy biztonsàgos legyen minden szempontból. Ahogy azt a leíràsból kivettem azt elözôleg egy màsik vàsàrló rakta oda, szerinted erre lehet tervezni?
  A porral oltó szemmagassàgban van, szerinted mièrt?
  Nekem is üzletem van, ès nekem is rontottàk màr meggondolatlanúl a hírnevemet ilyen alakok. Ez az amièrt írtam ide. Talàn ha az ilyem emberek nem csak a sajàt szemszögükbôl nèznènek a vilàgra biztos elôrèbb tartanànk! Ràadàsul az, hogy mèg kvàzi fenyegetôzôl, hogy majd megnèzed mi törtènik, az egyenesen gusztustalan!

  • Hergert Ottó

   Kedves Dénes!
   Köszönöm, hogy jelezted, tényleg elkerülte a figyelmemet, hogy ott van egy infomatrica. A fényképet leveszem, amíg a MOL nem engedélyezi a fénykép közzétételét.
   A bejegyzésben is leírtam, hogy a másik kútoszlopnál is ugyanott volt a mosófelszerelés és máskor amikor tankoltam, akkor is ott volt.
   Nem azt írtam, hogy a tűzoltó készülék van rossz helyen, annak ott kell lennie, hanem a mosófelszerelés volt szerintem rossz helyen. Más kutaknál ezt úgy oldják meg, hogy a kút másik oldalára teszik.
   Üdvözlettel,

   • Tamás

    Tisztelt Uraim!
    XXII.kerületi lakos vagyok és Törzsvásárlóként havi 4-5 alkalommal az érintett kúton tankolok. Sehol máshol mert mindig tökéletesen meg vagyok elégedve a kiszolgálással. Azt meg kell cáfolnom, hogy az ablakmosó vödör a porral oltó készülék alatt lett volna bármikor, ugyanis az alatt mindig az autógumi levegőfújásához használt készülék töltődik.
    Üdvözlettel: B.Tamás

   • Hergert Ottó

    Kedves Tamás!
    Köszönöm a hozzászólást. Amikor tankoltam ennél a kútnál, akkor ott volt, erről fénykép is készült. Máskor is ezt tapasztaltam, de ez nem zárja ki azt, hogy amikor Ön tankolt, akkor ne figyelt volna erre a személyzet, a kettőnk megfigyelése nem zárja ki egymást.
    Üdvözlettel,

 4. Hergert Ottó

  Május 16-án megérkezett a MOL válasza:

  Tisztelt Hergert Ottó!

  Nagyon sajnáljuk az Önt ért kellemetlenséget, elnézést kérünk kollégánk viselkedése miatt.
  Megvizsgáljuk az ügyet, észrevételét továbbítottuk az illetékes biztonsági kollégáknak, illetve a töltőállomásért felelős kollégáknak is jeleztük az esetet. A kép közléséhez hozzájárulunk.

  Ha továbbiakban bármilyen kérdése, észrevétele van jelezze a pressoffice@mol.hu címen.

  Köszönettel,
  MOL Magyarország kommunikáció

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2024 Biztosítási Blog

Theme by Anders NorenUp ↑