Egyik oldalról azokra a veszélyekre, amelyek bekövetkezése gazdaságilag megnehezíti az életemet (hatása kisebb, mint öt év), a másik oldalról azokra, amik nagy valószínűséggel bekövetkeznek és megéri biztosítást kötni rá.

Melyek azok a helyzetek, amelyek gazdaságilag veszélyesek lehetnek rám?

Véleményem szerint ezek a helyzetek: ha az autónkkal a mi hibánkból történik valami, vagy ellopják, vagy baleset ér minket. Amennyiben az autót nem tudom saját pénzemből pótolni vagy nagyobb sérülés esetén javíttatni, akkor érdemes biztosítást kötni, hiszen az önrészen felüli részt a biztosító fizeti. Egy külön bejegyzésben majd írok arról, hogy meddig érdemes egy autót biztosítani, mert egy idősebb autó esetén előfordulhat, hogy nem éri meg a casco-t fizetni.

Balesetbiztosítást azért érdemes kötni, mert ha egy komolyabb baleset következik be, akkor több hónapra is kieshet a pénzkereső személy, továbbá akár az ápolást is fizetni kell. Bizonyos juttatásokat kaphatsz ilyenkor az államtól, azonban ez a legtöbb esetben nem elegendő, főleg ha a felépülés hosszú ideig elhúzódik. Ilyenkor kapsz egy összeget a biztosítótól, amiből ezeket a költségeket tudod fedezni.

Melyek azok a helyzetek, amelyek nagy valószínűséggel bekövetkeznek?

A személyes kedvencem a kiterjesztett garancia. Megfigyeltem, hogy a háztartási gépek a gyári garanciális időszak lejárta után röviddel mennek tönkre. A biztosítással ezt az időszakot lehet meghosszabbítani akár 5 évre. (Mosógépből már kaptam egy újat, amit a biztosító fizetett!)

A másik terület pedig a mobiltelefonok biztosítása. Szerintem két fajta ember létezik, az, aki már leejtett egy telefont, és az, aki ezt nem meri bevallani. Ez ellen kétféleképpen tudsz védekezni: veszel egy ütésálló tokot vagy veszel rá biztosítást. Az utóbbinál, ha összetörik, akkor mindig kapsz egy új telefont, viszont az önrészt te fizeted.

Utasbiztosítást EU-n belül is érdemes megkötni. Tudom, hogy van Európai Egészségbiztosítási Kártya, azonban síelésnél nem fizeti a helikopteres mentést, Angliában csak állami kórházba mehetsz, ami a színvonalát tekintve igen szerény, vagy magyarázd el egy idegen országban, hogy mi baja van a gyereknek egy olyan orvosnak, akivel nem beszéltek egy közös nyelvet sem. Mindenki maga döntse el, hogy megér-e ez a biztonság néhány ezer Ft-ot.

Ezeken kívül van még egy sor biztosítás, amiről majd írni fogok, mert jó tudni, hogy léteznek, és lehetnek olyan helyzetek, amire érdemes megkötni őket, bár lehet nélkülük élni.

Milyen biztosítása van a Biztosítási Blog szerzőjének?
– lakásbiztosítás
– élet- és balesetbiztosítás
– kiterjesztett garancia a háztartási gépekre
– kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, nincs casco mert az autó 15 éves