Ismerősöm Dél-Kelet Ázsiába akart utazni és megkérdezett, hogy mi a helyzet az utasbiztosításokkal, ha elkapná a koronavírust. Megkerestem a magyarországi utasbiztosítási piac szereplőit, hogy miként állnak a kérdéshez. Három biztosítótól kaptam választ, tehát a lenti válaszok nem biztos, hogy megegyeznek valamennyi biztosító álláspontjával.

Forrás: Pixabay

Jó hír, hogy a biztosítók fedezik, ha megbetegszünk, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy  hova utazunk! Ha olyan országba utazunk, amit a Konzuli Szolgálat utazásra nem javasolt országok közé sorol (a bejegyzés megírásakor Kína teljes Hupej tartományát), akkor a biztosítók nem térítenek, tehát ha most Kína Hupej tartományában megbetegszel akkor magadra leszel utalva, saját magad viseled az összes költséget.

Ha azonban olyan országba utazol, amely nem szerepel ezen a listán, de a beutazásod után kerül fel rá, akkor nyugodt maradhatsz (már ami a költségeket illeti), a biztosítók téríteni fogják a kezelésed költségeit, illetve akkor is, ha bárhol máshol a világban megfertőződsz. 

Azonban az útlemondás biztosítások nem vonatkoznak arra az esetre, ha félsz elutazni a fertőzés veszélye miatt! Ha tehát egy országot átminősítenek utazásra nem javasolt országgá, akkor nem fognak fizetni a biztosítók az útlemondásra, és az utasbiztosítás sem fog vonatkozni erre. Az útlemondás biztosítások csak akkor térítenek, ha az utazás megkezdése előtt megbetegszel. 

Forrás: Pixabay

Feltettem a kérdést, hogy amennyiben olyan helyre utazunk, ahol karanténba kerülünk, akkor tudnak-e segítséget nyújtani a hazautazás megszervezésében. Volt olyan biztosító, amelyik azt válaszolta, hogy a lehetőségekhez mérten próbálnak segítséget nyújtani, de az ilyen helyzetekben nem tudják garantálni a hazajutást. 

Arra a kérdésre, hogy jelentkeztek-e már a biztosítóknál a koronavírussal megbetegedett ügyfelek, a biztosítók azt válaszolták, hogy eddig nem jelentkeztek náluk ilyen betegséggel ügyfeleik (február 9-i állapot szerint).

Az ismerősöm végül nem utazott el, mert még ha be is tudna utazni, akkor sem lehet biztos abban, hogy vissza is fogják engedni, mert elég egy komolyabb megfázás és karanténba helyezhetik a világ másik pontján, vagy elég, ha egy olyan hajóra kerül, amin valaki megbetegszik. (lásd Jokohama partjainál karantén alá helyezett óceánjáró).Kiutazás előtt mindenképpen érdemes felkeresni a Konzuli Szolgálat honlapját és a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapját és ott tájékozódni az aktuális helyzetről.