Remélem az olvasóim között található golfjátékos, aki az angol eredetit jobban le tudja fordítani magyarra, mert a “hole-in-one prize” kifejezést csak így tudtam magyarosítani. De mi is ez?

A golfversenyek esetében elterjedt, hogy külön díjat adnak annak a versenyzőnek, aki a pálya elejétől  egy ütéssel vagy pedig megfelelően nagy távolságról üti be a lyukba a labdát.

Íme egy kép, hogy mit lehet nyerni:

Itt egy videó, ha megjönne a kedved, akkor hogyan csináld (a háttérben ott a nyeremény is):

Annak a valószínűsége, hogy egy amatőr versenyző egy ütéssel a lyukba találjon 1:12 500-hoz. Emiatt a verseny rendezőinek megéri nagy nyereményeket felajánlani, mert nagy a reklámértéke (főleg, ha valaki megnyeri). Azonban ilyenkor sokkal jobban megéri biztosítást kötni, mint ténylegesen megvenni a nyereményt és a verseny után eladni, amennyiben senki sem nyert.

A biztosítás díja sok tényezőtől függ, például hogy hányan vesznek részt a versenyen, mennyire profik a versenyzők, milyen nehéz a pálya.

Érdekességképpen találtam egy bírósági ügyet Virginiából (USA), ahol egy versenyzőnek sikerült teljesítenie a feltételt; egy ütéssel beütötte a lyukba a labdát. A biztosítási szerződés azonban úgy szólt, hogy minimum 170 yardról (155 méterről) kell beütni a lyukba a labdát, ám a versenyző 137 yardról (125 méter) ütötte be. A versenyszervező (biztosított) beperelte a biztosítót, hogy az fizessen, de a pert elvesztette, mivel a bíróság kimondta, hogy a biztosított nem tudta bizonyítani, hogy 170 yardról történt az ütés.

Mindenkinek jó gyakorlást kívánok, szép autókat lehet nyerni.