A Casco biztosítás arra vonatkozik, ha a vezető hibájából az autó összetörik, az autót ellopják, valamilyen természeti jellegű kár éri (jégeső, vihar), vagy kőfelverődés történik. A biztosító díj ellenében vállalja, hogy ilyen károk esetén az önrész levonása után megtéríti a gépjármű javítási költségeit.

Régebben olvastam egy felmérést, ami azt hozta ki, hogy az autósok nagy része, főleg a férfiak meg vannak győződve arról, hogy jól vezetnek és az ő hibájukból nem fog kár bekövetkezni. A valóság természetesen nem ez, nagyon sokat hibázunk vezetés közben. A közlekedési rendszer elég rugalmas, ahhoz, hogy egy hibából baleset ne következzen be, sok, a baleset irányába vezető tényezőnek az együttállása vagy láncolata szükséges egy baleset megtörténtéhez.

  • Nekem húsz éve van jogosítványom és egyszer mentem neki egy másik autónak, amikor az enyém is összetört (pechemre pont az egyik nagy ügyfelem főkönyvelőjének mentem neki, aki a biztosítással is foglalkozott, a nevemről ismert fel). Mivel sokat vezetek, gyakran előfordult, hogy rázós helyzetbe kerültem, és csak az mentett meg, hogy nagyobb követési távolságot tartottam vagy esetleg a másik fél figyelt (az ember ezt könnyen elfelejti, de ha csak minden egy másodperccel később vagy előbb történik valami, akkor könnyen komoly baj történhetett volna).
  • Autót még nem loptak el tőlem, azonban az egyik általam használt autóból kétszer kilopták a légzsákokat. Ennek pótlása 400-500 000 Ft volt esetenként.
  • Jégeső is kapta el az autónkat, szerencsére nem lett komoly baja a fényezésnek, csak egy-két helyen maradt nyoma, de van olyan ismerősöm, akinek totálkáros lett az autója.
  • Kőfelverődés azzal, aki sokat vezet, biztosan előfordult már. A mai modern szélvédők cseréje nagyon drága és sok biztosító a szélvédőjavítást is téríti.

Ha autót veszünk, az autó négy éves koráig érdemes casco biztosítást kötni. Amennyiben finanszírozott az autó, akkor a finanszírozó ezt kötelezően előírja. Ilyenkor az autó értéke még túl magas, az alkatrészek még drágák hozzá, így jobban megéri biztosítást kötni, mintha magunk fizetnénk ki a javítást vagy vennénk egy új autót lopás vagy totálkár esetén. Új autó esetén érdemes olyan biztosítást kötni, amely avulásmentesen térít. Ez azt jelenti, hogy a biztosító az új alkatrészek árát téríti meg és nem veszi figyelembe, hogy használtak voltak az alkatrészek.

Az autó négy és nyolc éves kora között érdemes átgondolni, hogy milyen kockázatra kötsz biztosítást. Ilyenkor már az autó elveszti az értékének 50-70%-át. Amennyiben nem a tolvajok által kedvelt márkájú autód van, akkor nem feltétlenül szükséges lopás fedezetre biztosítást kötni, azonban mindenképpen vedd figyelembe, hogy tudnád-e saját költségen pótolni az autót, ha mégis ellopnák.Töréskárra ekkor még érdemes lehet biztosítani az autót, hiszen annak költségei jelentős összeget jelenthetnek. Ha szabad ég alatt parkolsz, akkor érdemes természeti eseményekre biztosítani, ennek biztosítása díja sem túl magas.

A nyolc évesnél idősebb autók értéke nagyon alacsony, már nem lopják őket olyan mértékben, mint korábban, illetve a javítás is sokkal olcsóbb, hiszen a bontókból beszerezhetőek az alkatrészek. Ilyenkor általában már nem javasolt a biztosítás kötése.