Közelmúltban vett az egyik barátom egy új bringát és biztosítást akart kötni lopás esetére. Ennek aprópóján néztem körül, hogy a magyar piacon milyen elérhető biztosítások vannak lopásra és ezeket találtam:

A Hello felülete nagyon szimpatikus, egyszerűen áttekinthető. Három különböző biztosítási csomagot kínálnak, mindegyikben benne van a lopás. A legolcsóbb díj 3.500 Ft/év, a legdrágább pedig 65.000 Ft/év, ez függ a választott csomagtól, illetve a bringa értékétől (1.000.000 Ft értékig biztosítható náluk a bringa, ami szerintem az átlagos bringásnak bőven elég). Fontos, hogy lehet elektromos kerékpárt is biztosítani, aminek az értéke azért bőven 500.000 és 1.000.000 Ft közötti sávba esik. Jó pont, hogy nem kell nekik számla, van értékbecslés is. 
Ami nem annyira tetszik, hogy legfeljebb 10 éves kerékpárt lehet náluk biztosítani, ami nem logikus, mert szerintem egy régebbi kerékpárt kevésbé lopnak (ez jó a biztosítónak), de attól függetlenül fájni fog a tulajnak. Amit kicsit életszerűtlennek tartok, hogy ha nem zárt helyen tárolod a kerékpárt, akkor minden alkalommal fotót kell készíteni az appal, különben a 15%-os önrész felmegy 50%-ra. Minden megállásnál fotózni, egy kicsit fura megkötés a számomra, nekem pont nem az az első amikor megállok, hogy fotózzam le a kerékpárt egy alkalmazással. 

Az Aegon is három különböző csomagot kínál és náluk is csak 10 évnél fiatalabb kerékpárt lehet biztosítani. A biztosításnak fix díja van csomagonként, amely egyben meghatározza, hogy mennyi lehet a biztosítható kerékpár értéke. A díj 4.620 Ft/év-től 11.220 Ft/év-ig terjed, maximum 250.000 Ft-os kerékpárt lehet biztosítani. Ha magánszemélytől vetted, akkor nem fogadja el a biztosító a szerződést, csak számlát fogad el. (Azért megnézném, hogy hány embernek van meg a 8 éves bringáról a számlája.)
Az Aegon nem szól az elektromos kerékpárokról, de mivel náluk csak 250.000 Ft értékhatárig lehet biztosítani, így azokra nincs sok értelme megkötni. 
Ami plusz az Aegonnál, hogy nem írják elő, hogy kültéren fotózd le a kerékpárt parkoláskor, hanem annyi a megkötés, hogy fix tárgyhoz kell rögzíteni. Persze itt is van a feltételben egy életszerűtlen kikötés: nem téríti meg a biztosító a kárt, amennyiben a kerékpárt 10 óránál hosszabb ideig vagy éjszaka tárolták szabad térben. Ez azt (is) jelenti, hogy estére ne menj sehova kerékpárral, sőt, ha a lépcsőházi folyosón zárod le, az is szabadtérnek minősül. 

A CIB Banknál köthető biztosítást kizárólag a vásárlást követő 89 napig kötheted. Itt nincsenek különböző szolgáltatási csomagok, a biztosítás díja 9.000 Ft-tól 167.600 Ft-ig terjed. Fontos, hogy ha megkötöd a biztosítást, csak 4 hét múlva lép hatályba, tehát ha előbb ellopják, akkor a biztosító nem fog fizetni. 
Nagyon életszerűtlen előírás a részükről, hogy nem köthető biztosítás olyan elektromos kerékpárra, amely akkujának a kapacitása a 100%-ot nem éri el vásárláskor, ezt hogy tudod ellenőrizni vásárláskor?
A feltételekben található egy gumiszabály: akkor nem térít a biztosító, ha  a kár előre látható volt: A kár előre nem láthatónak minősül, ha a biztosított és a simplesurance GmbH vagy megbízottja azt kellő időben nem látta és az általuk végzett üzleti tevékenységhez szükséges szaktudás mellett nem is láthatta előre.” Mi az a kár, amit nem látok előre? Ha utcán hagyom, akkor ellophatják, ez előre látható vagy sem?
Érdekes továbbá, hogy csak akkor téríti a biztosító a lopást egy társasházi folyosóról, ha legfeljebb 18 órára hagyták a kerékpárt felügyelet nélkül. Itt javasolt egy stoppert venni, hogy 18 óránként megnézd a kerékpárt. Elég furcsa kikötés, hogy ha ellopják a kerékpárt, akkor meg  kell küldeni a kerékpárzár vásárlását igazoló számlát a biztosítónak. Mi történik, ha ez nincs meg, akkor nem fizet a biztosító?
Pozitívum, hogy ez a biztosítás egész Európában érvényes, tehát ezzel külföldre is utazhatsz.

A Generali esetében kizárólag lakásbiztosítás mellé köthető, alapból 2.800 Ft-os az éves díja, de ha a legmagasabb csomagot kötöd, akkor díjmentes. A legmagasabb biztosítható kerékpár érték 250.000 Ft, így elektromos kerékpár esetén nem sok kártérítést kaphatsz. A Generalinál csak akkor térít a biztosító, ha a kerékpárt kijelölt kerékpártárolóhoz rögzíted, ha otthonodból lopják el, azt sem fizeti a biztosító, viszont messze ez a legolcsóbb csomag az összes közül.