Biztosításról egyszerűen és közérthetően

Hogyan előzhető meg és kezelhető az éttermi mérgezések kockázata?

Nem vagyok séf, habár néha azt mondják rólam, hogy túl sok Gordon Ramsay főzőműsort nézek és belebeszélek a főzésbe, mintha értenék hozzá 🙂 Nem főzési tanácsot akarok adni éttermeknek ebben a bejegyzésben, azt meghagyom azoknak, akik értenek hozzá.

Az elmúlt hetekben az Index sokat foglalkozott (itt és itt) egy meg nem nevezett belvárosi étteremmel, ahol egy brit vendég a mogyoróallergiája miatt majdnem meghalt, maradandó egészségkárosodást szenvedett és az egész hátralevő élete tönkrement. Nem kívánok az étterem fölött ítélkezni, vagy azt mondani, hogy miért ment étterembe egy súlyosan allergiás, mert a cikkben leírtak alapján nagyon sok olyan információ lehet, ami miatt nem tudjuk, hogy pontosan mi és hogy történt.

Azonban úgy gondolom, hogy van néhány pont, amin érdemes elgondolkodni:

 1. Ha nem tudják biztosítani az éttermek az allergén anyagoktól mentes ételeket, akkor mit tehetnek?
 2. Miért nincs felelősségbiztosítása az étteremnek?

1. Nagyon egyszerű és korrekt a válasz: meg kell mondani a vendégnek, hogy az étterem nem tud biztosítani allergénmentes ételt. Úgy gondolom, hogy ez a leghelyesebb válasz, mert így mindenki tudja, hogy mit várhat. Elsőre kellemetlennek tűnhet ezt mondani egy vendégnek, azonban ezzel akár a vendég életét is megmenthetik. A vendégnek is meg kell értenie, hogy ez az ő érdekében történik és nem ellene.

2. Számomra ez a pont a legérthetetlenebb. Egy alapszintű felelősségbiztosítást körülbelül havi 10 000 Ft-ért már meg lehet kötni, ez az összeg egy belvárosi étterem esetében 2 ember vacsorájának az ára. Ezért az árért viszont védelmet kaphat egy étterem, a biztosító kifizetheti a laborvizsgálat díját, az ügyvédi költséget, illetve ha marasztalják az éttermet a bíróságon, akkor ezt az összeget is. Ennek a belvárosi étteremnek az a szerencséje, hogy a család nem indított pert, mert ha esetleg a bíróság kimondaná, hogy nem felelős, akkor is ki kellene fizetnie a védekezésre több millió forintot .

Persze lehet azt a megoldást is választani, hogy havi 10 000 Ft-ot “megspórol” és a céget bedöntik, holnap nyitnak egyet új néven azonos helyen. Úgy gondolom itt lenne az ideje annak, hogy szemléletváltással, új megközelítéssel egy kicsit előrelátóbban és felelősségteljese(bbe)n gondolkodjanak az étterem tulajdonosok.

2 Comments

 1. lacko

  “az ügyvédi költséget, illetve ha marasztalják az éttermet a bíróságon, akkor ezt az összeget is.” – ezt kik vállalják?

  • Hergert Ottó

   Kedves Lacko!
   A biztosítók a felelősségbiztosítási feltételeik szerint vállalják ezeket a költségeket.
   Üdvözlettel,
   BiztosításiBlog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2024 Biztosítási Blog

Theme by Anders NorenUp ↑